dilluns, 3 de desembre del 2012

Moció per sol·licitar que es done solució immediata a les legítimes peticions dels farmacèutics

LLUM SANSALONI ARLANDIS, PORTAVEU DEL GRUP MUNICIPAL BLOC EN L’AJUNTAMENT DE TAVERNES DE LA VALLDIGNA, A L'EMPARA DE LA LLEI REGULADORA DE LES BASES DE RÈGIM LOCAL I EL DECRET 2568/1986 D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT I RÈGIM JURÍDIC DE LES ENTITATS LOCALS, PRESENTE AL PLE DE LA CORPORACIÓ LA SEGÜENT

PROPOSICIÓ

El deute que la Generalitat Valenciana té acumulat amb les farmàcies supera en el mes de novembre els 550 milions d’euros. Una xifra que s’incrementarà en breu quan arribe la factura de novembre.

Un deute difícilment assumible per als farmacèutics valencians. Com a conseqüència, i segons els organismes col·legials, són més de 200 les farmàcies que han hagut d’entrar en concurs de creditors, i uns quants centenars les que han hagut de demanar crèdits a entitats financeres per a pagar els proveïdors. Ja s’ha donat el cas que els bancs han deixat de renovar pòlisses.  La situació que ha desencadenat l’incompliment dels deures de pagament de la Generalitat ha suposat l’increment dels deutes amb els subministradors de medicaments, amb les respectives despeses de demora. Els deutes amb els bancs impedeixen als farmacèutics accedir a cap tipus de finançament i el problema genera una creixent desconfiança en la capacitat del govern valencià a l’hora de complir la part que els correspon del concert amb les farmàcies, ja que el Consell afirma que assumirà un compromís que ha trencat en nombroses ocasions i que ha provocat que la seua credibilitat estiga sota mínims. La Generalitat ha d’entendre la gravetat d'este problema, ja que la situació exigeix que s’oferisca d'una vegada una resposta satisfactòria perquè està en joc la viabilitat de moltes farmàcies i, el que és més important, la salut de la ciutadania.

El tancament de les farmàcies, com a conseqüència del deute que manté la Generalitat Valenciana amb ells, està suposant per a la població dels nostres municipis múltiples perjudicis pel que fa a suportar cues o haver de desplaçar-se lluny del seu domicili. Per tant, estos impagaments de la Generalitat estan fent minvar cada dia la qualitat de vida dels valencians, sobretot per als malalts crònics i la gent major.

Resulta incomprensible que una administració que pretén situar-se al costat de la ciutadania genere situacions com esta, en què es perjudica greument el benestar i la salut de les persones, es dificulta i es posa en perill el legítim accés als medicaments, ja que el fet que siguen els mateixos propietaris de les farmàcies els que estiguen sufragant els medicaments pot desembocar en una situació real de desabastiment de medicaments. Per estos motius, s’ha de donar ràpidament una resposta a este gran problema: els valencians cada vegada estan més lluny de poder obtenir les medecines que necessiten i no podem permetre que s’arribe a la situació total de desabastiment de medicaments.

Per tot això, proposem al Ple els següents:

ACORDS

1.    El Ple de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna acorda sol·licitar al Consell de la Generalitat Valenciana que es done una solució immediata a les legítimes peticions dels farmacèutics.

2.     El Ple de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna acorda sol·licitar al Consell que es reunisca de manera immediata amb els representants dels farmacèutics per tal de desbloquejar la situació de vaga indefinida que afecta molt directament la ciutadania, tal com s’ha exposat anteriorment.

3.    El Ple de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna acorda sol·licitar al Consell de la Generalitat Valenciana que complisca els acords als quals es puga comprometre.