dijous, 4 d’agost del 2011

Tavernes es queda sense el servei de la piscina coberta malgrat invertir 2,6 milions

L'obra està acabada des de fa mesos però la constructora no pot abonar les certificacions.

Ningú a Tavernes de la Valldigna sap quan s'engegarà la piscina coberta que l'ajuntament, mitjançant un concurs de concessió a una empresa, va iniciar fa prop de tres anys i les obres dels quals estan concloses des de fa mesos. Ni tan sols el nou alcalde de la ciutat, Jordi Juan, que ahir va convocar als veïns per a donar explicacions sobre aquest projecte, va poder aventurar una data perquè la instal·lació obri les seves portes.

La que fora un dels símbols de la gestió de l'anterior Govern Local de Tavernes de la Valldigna, la piscina coberta, s'ha convertit en un autèntic mal de cap que el PP no va resoldre. Tres anys després que començaren les obres i després d'un no parar d'anuncis que anava a obrir les seues portes, l'actual alcalde valler, Jordi Juan, va anunciar ahir en roda de premsa que l'empresa encarregada de la seua construcció i posterior explotació no pot plantar cara als pagaments de les certificacions d'obra que falten i això suposa que la instal·lació seguirà tancada per temps indefinit.

Segons va explicar el primer edil, l'executiu local es va reunir fa uns dies amb els directius de l'empresa, que van reconèixer aquests problemes econòmics, encara que van assenyalar estar pendents del cobrament de la devolució de l'IVA per part d'Hisenda per a plantar cara als pagaments necessaris que permetrien la inauguració d'aquesta instal·lació, encara que encara no té data.

Encara falten 300.000 euros.

A més de plantar cara a les certificacions d'obra, la companyia encara ha d'invertir uns 300.000 euros per a poder equipar els gimnasos i altres dependències, així com finalitzar algunes obres que queden pendents. Aquestes actuacions pretén cobrir-les també amb el que recapte la devolució de l'impost al mancar l'empresa de liquiditat, el que demorarà encara més els terminis.

Jordi Juan, que va comparèixer al costat de la interventora de l'ajuntament i al regidor d'Esports, Josep Llàcer, va mostrar la seua preocupació per l'assumpte però va assenyalar que des del consistori "dipositem la confiança que l'empresa complirà amb el que ha dit. Demanem paciència als ciutadans i anem confiar que se solucione el més ràpid possible".

Però les intencions de la companyia es troben amb un problema. I és que la societat té oberts diversos expedients per falta de pagament als seus proveïdors, el que significa que mentre persisteixen aquestes denúncies, Hisenda no abonarà els diners necessaris per a poder obrir la piscina.

Jordi Juan va assenyalar que el consistori "no està en condicions de fer-se càrrec de la instal·lació", doncs això suposaria plantar cara a unes despeses, que rondarien els 1,3 milions d'euros, que actualment la caixa del municipi "no pot assumir perquè l'endeutament ja és del 115% i no podem demanar més crèdits". A més, el primer edil va voler deixar clar que "l'Ajuntament de Tavernes ha complert amb el seu deure abonant tot els diners que havia de pagar per a la construcció de la piscina, pel que el consistori no és el responsable directe que la instal·lació encara no estigua en marxa".

Les obres de la piscina coberta van ser adjudicades a l'abril de 2008 per l'anterior govern de Tavernes a una societat formada per tres empreses que, segons va dir l'alcalde, no tenien experiència en el sector. A més de la seua construcció, aquesta empresa ha de fer-se càrrec de la seva explotació durant 40 anys. La instal·lació ha costat 2,6 milions d'euros.


Toni Álvarez Casanova, Gandia, Levante-EMV La Safor